Mistrovství světa v letecké navigaci – Češi si vylétali individuální bronz!

Druhé mistrovství světa v relativně nové disciplíně navigačního létání, Air Navigation Race, se konalo ve dnech 5.9.-14.9.2019 v Portugalsku, na letišti Santa Cruz cca 50 km severozápadně Lisabonu. Soutěž se skládá ze dvou částí – navigace a přesnosti přistání. Navigační úlohy jsou z hlediska pravidel poměrně jednoduché – úkolem je udržet se s letounem v definovaném koridoru, čas se měří pouze na vstupním a výstupní bodu. Tratě jsou většinou krátké, na 15-20 minut, ale tvar koridoru, jeho šířka a topografický podklad určují obtížnost. Přesnost v přistání je obdobně koncipována jako u Přesného létání, minimálně se musí letět jedno přistání s motorem a druhé se staženým plynem.

Českou republiku na WANRC 2019 reprezentovali dvě posádky: Marek Velát – Karel Mündel jun. a Ivo Lengál – Lukáš Běhounek.

Celkově mistrovství vyhrála polská posádka B. Radomski-D.Lechowski, I.Lengál-L.Běhounek skončili na 7. místě, M.Velát-K. Mündel na 8.místě.

V navigaci Vyhráli Španělé J.I.Juez-J.J.Mas, M.Velát-K. Mündel brali bronz (3.místo), I.Lengál-L.Běhounek skončili na 6. místě.

Přistání se nejlépe povedlo Polákům B. Radomski-D.Lechowski, I.Lengál-L.Běhounek skončili na 9. místě, M.Velát-K. Mündel na 18.místě.