Český vrtulníkový tým byl reprezentovat v Rusku a Bělorusku

V polovině července se uskutečnilo 54. otevřené mistrovství Ruska ve vrtulníkovém létání a zároveň druhá zastávka Světového poháru ve vrtulníkovém létání, který o měsíc později pokračoval třetí zastávkou v Bělorusku.

Ruských závodů se účastnilo celkem 22 posádek a za Českou republiku závodily dvě: pilot Marek Vašťák s kopilotem Honzou Hájkem a pilot Jaroslav Holub s kopilotem Jakubem Horáčkem. I přesto, že Český tým byl se svými výsledky spokojen, na ruské vrtulníkáře to bohužel nestačilo. V otevřeném mistrovství Ruska se Jaroslav s Jakubem umístili na 18. místě a Marek s Honzou na 21. místě. Nicméně Jaroslav s Jakubem si získali 3. místo v kategorii mezinárodních posádek a v závodu Světového poháru se Marek s Honzou v obou disciplínách umístili na 11. místě a Jaroslav s Jakubem na 9. místě ve fendru a 10. místě ve slalomu.

V Bělorusku už soutěžili jen Jaroslav s Jakubem. Po velmi úspěšné kvalifikaci, kde byli nejrychlejší ve fendru, si na závodech v obou disciplínách vybojovali 6.místo.

V celkovém pořadí Světového poháru ve všeobecné kategorii je Jaroslav s Jakubem na 6.místě a Marek s Honzou na 19. místě.

Teď se posádky chystají na poslední zastávku v Polsku. Držíme jim pěsti!

Text: Czech Helicopter Team