Ohlédnutí za Mosteckým pohárem v letecké akrobacii 2018

V Mostě po jednadvacáté

Po zimním spánku se letečtí akrobaté probudili současně na dvou místech. První květnový víkend neprobouzeli letečtí akrobaté na kluzácích v Kolíně, a akrobaté na motorových letounech měli svůj tradiční jarní budíček na mosteckém letišti. Ve dnech 4. a 5. května 2018 se na letišti v místech, dávno zaniklé vesničky Střimice, konal už 21.ročník Mosteckého poháru v motorové letecké akrobacii, v kategoriích Advanced, Intermediate a Sportsman.

Mostecký pohár se na tomto místě koná prakticky od jeho uvedení do provozu v roce 1996, kdy nové mostecké letiště nahradilo bývalé útočiště místních aviatiků na starém letišti Libkovicích. Ale místu současného letiště asi symbolicky bylo sportování a létání předurčeno. Na severním okraji nynějšího letiště své pokusy realizovali plachtaři poskoky a krátkými lety ze Slepičího vrchu (původně Henneberg), zvaného dnes Bezejmenný, protože je jen vlnou vrchu Na Skalce nad Braňany. A ve vesničce Střimice se shodou okolností narodil i legendární fotbalista Josef Masopust. V padesátých letech dvacátého století, spolu s těžbou uhlí, Střimice zanikly, a až po rekultivaci v osmdesátých létech, bylo rozhodnuto vybudovat nové letiště právě na tomto místě. Po několika odkladech se nakonec podařilo letiště, v místech někdejších Střimic, otevřít v roce 1996, a téměř současně s tím se zde začala létat soutěž v letecké akrobacii. Občas potrápily piloty „májové deštíky“ počasí, někdy organizátory nezájem, ale někdy naopak zde naopak téměř nebylo k hnutí, jaký zde byl nával. Navíc v roce 2010 akrobatickou soutěž, o pár dnů později, doplnili reprezentanti v letecké akrobacii na svém soustředění.

Ve dnech 4. a 5. května 2018 se tak v Mostě konal už 21.ročník Mosteckého poháru.

V kategorii Sportsman (SPO) se účastnili čtyři piloti, a mezi nimi zvítězil Lukáš Ponížil (Z-526 OK-EHO), druhý byl Jan Říha a třetí Miroslav Tvrdý (oba na Decathlon OK-DEC).

Kategorii Intermediate (INT) absolvovalo pět pilotů, mezi nimiž byl první Michal Tvrzník, druhý David Beneš a třetí Tomáš Zemánek (všichni Z-50M OK-XRK).

A kategorii Advanced (ADV) si zalétal sám Jaromír Čihák (Extra 300L YL-VUP).

Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí zde: https://acro-online.com/event/68/results#combined

(jjk)