Světový pohár ve vrtulníkovém sportu – první česká kopilotka na mezinárodních závodech!

Ve dnech 8. – 10. září 2017 se na rakouském letišti Spitzerberg konal 6. díl Světového poháru Helicopter World Cup 2017.

Na letišti se sešlo 7 soutěžících vrtulníků, 14 posádek z Rakouska, Ruska, Německa, Česka a nová dámská posádka dorazila z Norska.
Česká Republika soutěžila se dvěma vrtulníky, posádka Malina – Fidrová na vrtulníku G2 Cabri a Vašťák – Hájek na Robinsonu R-44.

První dva dny bylo na letišti poměrně dost větrno. Ono nedaleké větrné elektrárny někdo nevybudoval jen tak pro srandu. Páteční kvalifikace se přesunula na sobotu, kdy foukalo 20-25 uzlů. Z původního úmyslu, létat sudy v pořadí C-A-B, sešlo a létalo se pěkně proti větru A-B-C. Slalom se z důvodu bezpečnosti nezkušených i zkušených posádek přesunul na neděli. Marek s Honzou se ve fenderu v kvalifikaci dostali do první 8mičky v pořadí a na té také ve fenderu skončili, protože dostali ve vyřazovacím závodu proti sobě silnou ruskou posádku. Eda s Monikou ve velkém větru ztratili mnoho bodů a přesto, že byli časově rychlejší, nebylo to na umístění do první osmičky startovního pole.

Závod jsme pojali tréninkově, pro nabrání zkušeností. Jsme stále na třetím schodě vrtulníkového sportu, z prvního se ruské posádky nenechají sesadit.
Pro Moniku to byl první závod a stala se historicky první ženou českého vrtulníkového sportu. Gratulujeme!

Děkujeme společnosti LION Helicopters s.r.o. za poskytnutí vrtulníku.
Děkujeme Antonio – Original for Pilots za slušivá trička