Sedmý den – počasí maluje, tratě jsou ještě delší

Sobota 27. 5. 2017 – 7. den – 6. soutěžní

Po včerejších dlouhých distancích čekají dnes závodnice ještě delší, protože i počasí se očekává ještě lepší. Klubová třída poletí trasu 336 km Ledeč nad Sázavou – Chýšky – Vír – Mezná – Zbraslavice. Standardní třída 346 km Zruč nad Sázavou – Orlík – Nedvědice – Pelhřimov – Zbraslavice. Třída 18m letí trasu 409 km Jedlá – Milín – Žirovnice – Brněnec – Želiv – Zbraslavice.

A jak to dopadlo včera?

Pátek 26. 5. 2017 – 6. den – 5. soutěžní

Po odpočinkovém dnu, kdy i pěkné počasí někde odpočívalo a bylo většinou zataženo, je dnes opět pěkné letové počasí. Na odpoledne jsou vypsány pro všechny třídy polygony se 4 otočnými body.

Klubová třída 305 km: Ledeč n.S. – Jihlava – Lety – Zvíkov – Horní Cerekev –  Zbraslavice. Standardní třída 337 km:  Zruč nad Sázavou – Třešť – Drhovle – Lety – Pávov – Zbraslavice. 18m třída 400 km: Jedlá – Jihlava – Planiny – Lnáře – Stonařov – Zbraslavice.

Dnes to zatím vypadá, že první domů doletí závodnice klubové třídy. Letí víceméně společně, jen Němka Sarah Drafenstedt se utrhla a přistane asi první.

Radost německé výpravě dělá i v 18m třídě Katrin Senne, která je v čele společně s naší Alenou Netušilovou. Všechny tři Francouzky, které zatím průběžně drží první tři místa, jsou za nimi, i když náskok není velký.

Ve standardech vede s velkým náskokem před ostatními pohromadě letícími soupeřkami Holanďanka Doortje Grunder-Bleeker. Jenže ta na rozdíl od svých pronásledovatelek už nemá výšku.

První se na letišti Zbraslavice objevuje dvojice německých závodnic z klubové třídy, Sarah Drefenstedt a Sabrina Vogt. Jenže to byly právě Němky, kdo se první rozhodl vyrazit na trať a přeletět startovní linii, zhruba o 40 minut dříve než tak učinila Australanka Ailsa McMillan, která nakonec dnes byla v této kategorii je nejrychlejší a v celkové pořadí poskočila o sedm příček na čtvrté místo. První zůstává i po dnešku Nizozemka Annemiek Koers. Českým závodnicím klubové třídy se ani dnes nedaří a berou 17., 18. a 20. místo.

Ve třídě 18m dnes od začátku diktovala tempo Němka Katrin Senne spolu s naší Alenou Netušilovou. Němka také první sedá na letiště a dnešní den vyhrává. Tím připravuje zajímavou zápletku na další dny, protože se posouvá na celkové třetí místo – dosud v této kategorii všechny tři medailové pozice držely Francouzky (1. Marilyne Abadie-Bérard, 2. Mélanie Gadoulet, 3. Anne Ducarouge). Druhá dolétá Polka Joanna Biedermann a třetí Alena Netušilová, která zůstává stále jen na celkovém šestém místě.

Třídě standard dnes zůstává „Černý Petr“, dolétá poslední. Výborné pro české barvy je ale to, že vítězí Jana Vepřeková a Dana Nováková je třetí, mezi ně se vklínila Polka Judyta Czyż.  Jana Vepřeková se tak vrací na průběžnou vedoucí pozici, Nováková je celkově třetí.

Kompletní výsledky zde.

Zdroj AirZone.TV