Světový pohár v Paraski – Unterammergau 2016

Sněhové podmínky letos nebyly, podobně jako v našich končinách, dostačující na stavbu tratě obřího slalomu. Proto organizátor operativně zabezpečil lyžařskou část v 70 km vzdáleném ski areálu Unterjoch. Trať obřího slalomu byla připravena perfektně na relativně tvrdém podkladu a ani závodníci s vyšším startovním číslem nepociťovali výrazný handikep. Po lyžařské části vedl tradičně tým Rakouska, následován Švýcary a hned za nimi následovaly České týmy A, B a C. Smůlu měli hlavně Slovinci, kteří doplatili na pád jednoho ze svých závodníků a jeho ztrátou se propadli po lyžích na konec startovního pole.

V sobotu se díky ne moc příznivé předpovědi počasí rozběhla hned z rána, a poměrně svižným tempem, seskoková část závodů. Naše týmy podávaly poměrně vyrovnané výsledky s malými odchylkami od absolutního středu. V průběhu čtvrtého kola se povětrnostní podmínky zhoršily natolik, že i někteří zkušení závodníci přistávali mimo doskočiště. Ve čtvrtém kole na to doplatil i Milan Palo, který v těchto podmínkách připsal do vedoucího týmu rovných 50 cm. Dle elektronického zapisovače větru byly vyhodnoceny podmínky jako regulérní a proti rozhodnutí rozhodčích nebylo odvolání. Po přistání několika dalších závodníků z Rakouska a Švýcarska mimo doskočiště, a před začátkem pátého kola byl závod přerušen z důvodu silného větru a sněžení. Podvečer před zahájením společné slavnostní večeře jsme se s úžasem dívali na neoficiální výsledkovou listinu, kde náš Český B tým figuroval na skvělém 1. místě, následován Českým A týmem na stříbrné pozici před třetími Rakušany. Chybělo k tomu už jenom doskočit opakovací seskok dvou členů Švýcarského týmu, kteří v uvedených povětrnostních podmínkách dostali tuto možnost. To se bohužel v průběhu nedělního dopoledne z povětrnostních důvodů nepovedlo a soutěž byla ukončena před polednem vyhlášením vítězů po uzavřených 3 seskokových kolech. Vítězem byl vyhlášen tým Rakouska, na stříbro dosáhl Český A tým a bronzové medaile si odnesl Český B tým. Euforie z neobvyklého medailového umístnění hned dvou našich týmů byla natolik ohromující, že nikoho nenapadlo kontrolovat výsledkové listiny. Musím ale uvést, že výsledky nebyly nikde zveřejněny, tudíž jsme je nestudovali a nebylo možné vůči nim vznést případný protest. Kromě toho náš Martin Gabla obsadil skvělou 5. příčku a junior Jakub Rataj dosáhl na bronz. Po gratulacích od soupeřů jsme nabrali, s úsměvy na tvářích, směr domů.

Nepříjemným zjištěním probíhalo pondělní ráno, kdy jsme studovali zveřejněné výsledkové listiny na oficiálních webových stránkách organizátora závodu. Omylem došlo k tomu, že rozhodčí nepřepočítali lyžařskou část koeficientem 0,64 odpovídající polovičnímu programu, namísto toho byl propočet proveden koeficientem 0,32,  který se používá v případě provedení 4 až 6 seskokových kol.  V týmech by to neměnilo výsledky prvních tří, ale v jednotlivcích bychom měli správně pogratulovat k historickému úspěchu Martinovi Gablovi, který měl správně vystoupit na stříbrný stupeň vítězů v kombinaci jednotlivců.

V pondělí jsme vyslali organizátorům do Německa naši českou nótu s požadavkem upravit výsledkové listiny dle platných pravidel Paraski. Protože se nejednalo o klasický proces podání protestu, výsledek našeho požadavku jsme nedokázali předem odhadnout. Každopádně jsme předpokládali  správně, protože se naše „evropská Paraski rodina“  společně shodla na tom, že v duchu fair-play provede opravu výsledků. V úterý došla zpráva od organizátora, kde potvrdil svůj omyl, za ten se omluvil a výsledky následně opravil.

Tímto bych Martinovi Gablovi chtěl jménem všech dodatečně pogratulovat k historickému úspěchu českého reprezentanta v Paraski v jednotlivcích za jeho mimořádný výkon vedoucí ke krásnému 2. místu v závodu Světového poháru.

Uvidíme se za dva týdny v Krkonoších ve Vrchlabí. Takže držte palce !

 

Milan Palo